U trendu

Africi će biti potrebno oko 7,35 milijardi evra za vakcine

NAJROBI – Africi će biti potrebno oko 7,35 milijardi evra kako bi kupila vakcine protiv kovid-19 u dovoljnom broju za zaustavljanje pandemije na kontinentu, ali će još veći problem biti pristup vakcinama u globalnoj trci za nabavku, saopšteno je iz Afričke import-eksport banke (Afreksimbank).

Glavni ekonomista iz Afreksimbanke Ipolit Fofak je za Rojters rekao da ova i druge finansijske institucije za razvoj rade zajedno sa afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi obezbedili vakcine protiv kovid-19. Međutim, on navodi da afričke zemlje ne mogu da se takmiče sa bogatijim vladama koje su obezbedile ogromne isporuke doza.

Ukoliko bi nabavka vakcina protiv kovid-19 bila prepuštena tržištu, mnoge zemlje u razvoju bi dobile jako male količine doza, uključujući i one na afričkom kontinentu, tvrdi Fofak i dodaje da glavno ograničenje predstavlja ponuda vakcina.

On ističe da čak i ukoliko bi Afrika imala 100 milijardi dolara na raspolaganju za nabavku vakcina i dalje ne bi mogla da obezbedi dovoljno doza i da će afričke zemlje morati da od bogatih vlada zatraže dodatne vakcine.

Afreksimbanka procenjuje da će Africi biti potrebno oko 4,74 milijarde evra (5,8 milijardi dolara) za kupovinu vakcina i oko 2,9 milijardi evra (3,3 milijarde dolara) za njihovu isporuku kako bi bilo vakcinisano najmanje 60 odsto od 1,3 milijarde Afrikanaca počev od naredne godine.

Fofak navodi da se nada da će vakcinacija u Africi početi u drugom kvartalu 2021. godine.

Jedan deo finansija će biti obezbeđen preko Kovaks programa Svetske zdravstvene organizacije, koji ima za cilj da obezbedi pravedan pristup vakcinama za siromašne zemlje.

Kovaks je prošle nedelje saopštio da je postigao dogovor za nabavku skoro dve milijarde doza i da će prve od njih biti isporučene početkom 2021. godine, ali još nije jasno koliko je namenjeno afričkim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.