U trendu

„Ahil“ doneo 111 godina zatvora balkanskim mafijašima

BEČ – Operacija „Ahil“, koja je i dalje u toku, donela je balkanskim mafijašima već 111 godina zatvora, a to nije kraj, već samo početak, tvrdi brigadir Daniel Lihteneger, šef Kancelarije za borbu protiv narkotika u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije.

Zahvaljujući softveru FBI-a u vezi 700 miliona četova, od aprila prošle godine uhapšeno je 140 članova zapadnobalkanske narko-mafije, preneo je on.

Lihteneger je, za dnevnik „Kronen cajtung“, kazao da je protiv 25 članova balkanske mafije izrečena presuda i oni su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Protiv oko 20, koji se brane sa slobode, podignuta je optužnica.

Oko 90 osumnjičenih se trenutno nalazi u istražnom zatvorenu, a većina od njih u Beču.

U operaciji „Ahil“ uhapšen je Dario D. zvani Dekster, koji je, ukazuje Lihteneger, „najveća riba“ koja je upala u „mrežu“ austrijske policije.

Dosadašnja istraga, kako je dodao, daju samo mali uvid u delovanje balkanske mafije.

On ističe da su do sada izrečene kazne samo početak, i da će uslediti dalje optužnice pošto još nije završen rad na analizi ogromnih količina podataka iz praćenih četova.

Lihteneger je preneo da je banda svoje protivnike na najbrutalniji način kažnjavala, zlostavljala i ubijala i to i na tlu Austrije.

Dekster, kako navodi medij, i iz zatvora nastavlja svoje krvave poslove, i dovodi se u vezu sa nedavnim ubistvom u Obrenovcu Branislava P., koji je ubijen nakon što je „odležao“ kaznu u Austriji.

Jedan od njegovih najvažnijih „vojnika“ je tek pre dve nedelje osuđen na devet godina zatvora.

Srbin Srećko St. bio je zadužen za preuzimanje narkotika i raspodelu na stanove koji su služili kao skrovište.

Od početka operacije u aprilu prošle godine, austrijska policija sprovela je pretres 126 stanova, i tom prilikom zaplenila 50 kilograma kokaina, 33 kilograma heroina, 667 kilogama kanabisa, i 600 gama sintetičnih droga.

Zaplenjeno je više od milion evra u gotovini, 51 pištolj i puška, i više od 1.000 metaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.