U trendu

Ahmetović: Pregovori o izbornom zakonu važni za BiH

BERLIN – Sveobuhvatna reforma izbornog zakona predstavlja značajan korak ka političkoj stabilizaciji i jačanju pluralistiškog demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a pokrenuti pregovori treba da doprinesu jačanju izbornog procesa i uklone diskriminaciju, ocenio je večeras izvestilac nemačkog Bundestaga za Balkan Adi Ahmetović.

On je u saopštenju naglasio da pregovori o reformi izbornog zakona moraju zbog toga dovesti do neophodnih reformi za jačanje izbornog procesa i ukloniti postojeću diskriminaciju.

„Suštinska implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao što je presuda Sejdić-Finci iz 2009. godine, apsolutno jesu od suštinskog značaja za reformu izbornog zakona. Najvažniji politički cilj mora biti da se prevaziđu etničke podele u zemlji“, poručio je Ahmetović.

On je naglasio da bi princip „legitimnog političkog predstavljanja“, s druge strane, doprineo samo produbljivanju podela i otežao donošenje odluka.

Ahmetović upozorava da pregovori o reformi izbornog zakona ne smeju dovesti do odlaganja oktobarskih izbora.

„Održavanje izbora u oktobru trebalo bi da bude glavni prioritet. Oni moraju biti fer, transparentni i bez manipulacija. Ako pregovori o reformi izbornog zakona ne budu doneli rezultate pre izbora, onda bi novi pokušaj trebalo da se pokrene odmah nakon izbora“, smatra poslanik u Bundestagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.