U trendu

Ajhorstova pozvala lidere BiH da nađu rešenje za krizu

SARAJEVO – Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, apelovala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Ajhorstova je razgovarala telefonom sa političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rešenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i delovanjem i dodala da se to odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako stoji u saopštenju, direktorka Ajhorst ponovila je nedvosmislenu opredeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj poseti Bosni i Hercegovini direktorke Ajhorst sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH, Metjuom Palmerom, od 27. do 30. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar