U trendu

Ako na proizvodu piše Made in China, verovatno dolazi iz ovog grada

Kineska roba u celom je svetu veoma popularna. Relativno je jeftina i nudi se širok raspon raznih potrepština. Zbog toga na skoro svakom proizvodu stoji oznaka ili etiketa na kojoj piše Made in China, što znači da su napravljeni u ovoj dalekoistočnoj zemlji. Ali, da li ste se ikada zapitali gde se tačno proizvodi ova roba?

Velika je verovatnoća da je reč o gradu Jivu. Nalazi se tri sata vožnje južno od Šangaja i ima negde oko 1.200.000 stanovnika. Tamo se nalazi kompleks koji nosi naziv Međunarodni trgovački grad Jivu. Predstavlja najveće tržište malih artikala na svetu.

Međunarodni trgovački grad Jivu osnovan je 1982. Jedno je najvažnijih veleprodajnih tržišta Kine s više od 70.000 štandova raznolike robe koja se izvozi svuda po svetu u 1500 otpremnih kontejnera dnevno, piše National Geographic.

Trgovci iz celog svijeta dolaze u Jivu da ispitaju uzorke robe koju, zatim, kupuju na veliko, a naročito je primetan porast preduzetnika s Bliskog istoka. Danas se u Jivu mogu pronaći džamije i bliskoistočni restorani kako bi se posetoci iz arapskih i drugih pretežno muslimanskih zemalja osećali dobrodošlo.

Svetska banka je 2005. označila Međunarodni trgovački grad Jivu  kao najvećeg proizvođača malih artikala na sjetu, dok je 2013. ostvarena godišnja prodaja u iznosu od 11 milijardi dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar