U trendu

Ako se Britanci predomisle, i svi ostali se pitaju o tome

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da bi u slučaju bilo koje promene britanske odluke o izlasku iz Evropske unije bila potrebna i podrška svih drugih članica EU za to.

On je na konferenciji za medije kazao da bi proces Bregzita mogao da bude preokrenut, ali da su pravila veoma jasna, prenosi Rojters.

„Ukoliko Britanija odluči da promeni poziciju, to neće moći da učini sama. Sve zemlje članice moraju da odluče da li je to moguće“, rekao je Tajani.

Evropski parlament je u nacrtu pozicije koju zauzima povodom današnjeg otpočinjanja procesa izlaska Velike Britanije iz EU naveo da odluka o Bregzitu može da bude opozvana.

Rojters je imao uvid u ovaj nacrt u kojem stoji i da bi trebalo da postoje tranzicioni aranžmani koji bi ovaj „razvod“ učinili lakšim, ali da oni ne bi trebalo da traju duže od tri godine.

Navedeno je i da će zbog Bregzita agencije EU čije je trenutno sedište u Londonu, poput Evropska bankarska uprava i Evropska agencija za lekove, morati da se isele iz britanske prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.