U trendu

Albanija: Štrajk advokata zbog reorganizacije pravosuđa

TIRANA – Advokati u Albaniji bojkotovali su danas sve sudske postupke protestujući zbog novog plana reorganizacije pravosuđa kojim se broj sudova smanjuje skoro za polovinu.

Visoki savet sudstva (VŠ), najviša sudska instanca u toj zemlji, odlučio je da smanji broj prvostepenih sudova sa 22 na 13, apelacionih sa šest na jedan i upravnih sudova sa šest na dva.

U izveštaju AP se navodi da to praktično znači da će advokati i njihovi klijenti u nekim situacijama morati da idu u druge gradove na suđenja ili u glavni grad Tiranu na žalbeni sud.

U obrazloženju prošlonedeljne odluke VŠ navodi se da su ovi potezi usmereni na „povećanje efikasnosti pravosudnog sistema za gradane“, kao i na bolju raspodelu posla sudija.

Međutim, advokati ukazuju da su efekti ovih promena upravo suprotni jer se građanima otežava pristup sudovima i usporavaju se sudski procesi.

Albanski advokati optužuju VŠ da nije uzeo u obzir njihove primedbe i samo ove nedelje bojkotovali su 500 sudskih predmeta, preteći da će štrajk nastaviti ukoliko se plan reorganizacije ne otkaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar