U trendu

Albanija sumnja na cirkulaciju britanskog soja virusa

TIRANA – Postoji sumnja da je razlog povećanja broja zaraženih virusom kovid-19 u Albaniji cirkulacija mutiranog soja tog virusa, izjavila je rukovodilac Odeljenja za infektivne bolesti na albanskom Institutu za javno zdravlje Silba Bino, koja je takođe i članica albanskog Komiteta eksperata za suočavanje sa pandemijom, prenosi portal a1on.

Kako je navela, 50 uzoraka kod kojih postoje sumnje da su mutirani soj virusa su već poslate u Velikoj Britaniji.

„Već smo poslali 50 uzoraka u Veliku Britaniju. Oni se nalaze u Agenciji za javno zdravlje u Londonu, koja je referentna laboratorija. Ovo su uzorci od reinficiranih lica, kao i od onih kod kojih postoji sumnje za mutacije“, rekla je Bino.

Ona nije odbacila mogućnost za postojanje dve vrste mutacije kovida-19 u Albaniji.

„Sumnjamo da cirkulišu dva vrste mutiranog virusa – britanska i južnoafrička. Sa epidemiološkog ugla, povećanje broja zaraženih kod mladih i teških slučajeva kod dece su veoma važan element koji svedoči o postojanju nove vrste virusa“, objašnjava ona.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj zemlji juče je Nacionalni savet eksperata odlučio da od danas do 25. februara policijski čas traje od 20 časova uveče do šest časova ujutro.

Srednje škole u deset albanskih opština će raditi onlajn, dok će studentima biti produžen ispitni rok za 45 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.