U trendu

Albanski lobisti traže smenu Grenela

VAŠINGTON – Američko-albanska lobistička grupa „Albansko-američka građanska liga“ pozvala je predsednika SAD Donalda Trampa da smeni ambasadora Ričarda Grenela sa funkcije specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, zbog zloupotrebe tog procesa, što je dovelo do opasne situacije na Kosovu „pada demokratski izabrane vlade Aljbina Kurtija“.

U otvorenom pismu Trampu ova grupa ocenjuje da je pristup Trampove administracije „u osnovi pogrešan i osuđen na neuspeh“, prenosi portal Kosovo online pozivajući se na prištinsku Kohu.

„Verujemo da je pristup Trampove administracije u sukobu između Kosova i Srbije u osnovi pogrešan i zato osuđen na neuspeh. Pošto je ambasador Grenel izgubio kredibilitet nepristrasnog posrednika, Građanska liga poziva predsednika Trampa da ukloni ambasadora Grenela sa dužnosti specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije“, navodi se u pismu.

Liga se osvrnula na dosadašnji tok dijaloga i na navodni „tajni sporazum“ o razmeni teritorija, zatim na situaciju na Kosovu, na burnu političku scenu i doprinos koji je dala pitanju Kosova uz stalno lobiranje u SAD.

„Mi, članovi Odbora Albansko-američke građanske lige, veoma smo zabrinuti zbog opasne situacije na Kosovu posle pada demokratski izabrane vlade premijera Aljbina Kurtija“, navodi ova lobistička grupa.

Dodaje se da je ta grupa uvek lobirala da američka vlada koordinira s Evropskom unijom kako bi se u potpunosti uključila u pronalaženje pravednog i trajnog rešenja sukoba.

„Na našu žalost, ambasador Grenel je zloupotrebio taj proces tražeći lako i brzo rešenje“, tvrdi Liga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.