Ali kako? Robijaši prošvercovali kompjutere i hakovali iz zatvora

Dvojica osuđenika u jednom američkom zatvoru uspela su, pred budnim okom čuvara, da prošvercuju dva kompjutera, povežu se na internet, i počine nekoliko krivičnih dela, poput prevare sa kreditnim karticama i krađe identiteta.

Kako je u aprilskom izveštaju objavila kancelarija generalnog inspektora države Ohajo reč je o Adamu Džonstonu i Skotu Sprigsu, koji su kaznu služili u zatvoru srednjeg nivoa sigurnosti “Marion Correctional Institution”.

Istragom je utvrđeno da su, tokom služenja kazne, učestvovali u programu “Zelena inicijativa”, u kojem je bilo predviđeno da recikliraju delove starih računara.

Oni su, umesto toga, sačuvali delove za dva kompjutera, ubacili dodatne hard diskove, mrežnu kartu, i bez ikakve kontrole čuvara, prošvercovali u korpi sa prljavim vešom kroz zatvor, sve do sobe za fiskulturu, gde su ih sakrili u plafon.

Osim što su uspeli da podese svu opremu, zatvorenici su sproveli mrežni kabal, povezali se na zatvorsku računarsku mrežu i, uz pomoć stare šifre nekadašnjeg osoblja, uspeli da izađu na internet.

Kako je objašnjeno u rezultatima istrage Džonston je, hakujući bazu podataka, saznao lične podatke drugog osuđenika, na čije ime je aplicirao za pet kreditnih kartica, a nameravao je i da podnese falsifikovani zahtev za povraćaj poreza.

Robijaše su otkrili zatvorski mrežni administratori, koji su uočili veći internet protok u vreme kada on ne bi trebalo da postoji, ali i zato što su osuđenici odlazili na pornografske sajtove, pretraživali kako da naprave drogu i eksploziv…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.