U trendu

Alijev: Turski avioni F-16 ne učestvuju u borbama oko Nagorno-Karabaha

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je danas da avioni F-16 turskih vazduhoplovnih snaga ne učestvuju u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

Ranije je jermensko ministarstvo odbrane saopštilo da je turski F-16 oborio jermenski avion Su-25. Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je kasnije odbacilo ove navode, preneo je TASS.

„Mi nemamo takve informacije. Nedavno sam obavešten da se takva vest pojavila tamo, ali to nije potvrdjeno. F-16 turskih oružanih snaga ni na koji način ne učestvuju u neprijateljstvima“, rekao je Alijev ruskoj televiziji.

Takodje je podvukao da je u doba modernih tehnologija teško bilo šta sakriti.

U nedelju je zvanični Baku saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući okolna naselja.

Obe strane prijavile su žrtve, uključujući i civile. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u razgovoru s jermenskim premijerom pozvao obe strane da prekinu napade i naglasio potrebu brzog postizanja primirja i deeskalaciju krize, saoštio je Kremlj.

Na trenutni prekid vatre i smirivanje sukoba danas je u telefonskim razgovorima sa liderima obe zaraćene strane pozvala i nemačka kancelarka Angela Merkel, objavio je njen portparol Štefan Zajbert

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.