U trendu

Alternativa minusu EPCG bilo je poskupljenje struje

NIKŠIĆ – Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas u Nikšiću da ga brine poslovni minus EPCG od oko 60 miliona evra i dodaje da je alternativa tome bilo poskupljenje struje za građane, kao i da očekuje potvrdu Toščelika o preuzimanju Železare.

Abazović je nakon razgovora sa čelnicima EPCG, Milutinom Đukanovićem i Nikolom Rovčaninom, kazao da se mora konačno početi sa izgradnjom energetskih objekata u Crnoj Gori.

Navodi da je EPCG uštedela 650 miliona evra građanima na račun toga što nije povećana cena struje.

“Crna Gora je jedna od retkih država koja nije građanima povećala cene struje. Svesno smo podneli žrtvu, jer građani imaju pravo da znaju da neko brine o njima”, poručio je Abazović.

“Imamo uveravanja da bi uz jednu prosečnu kišnu sezonu mogli čak i do kraja godine da imamo i dobre bilanse, ako ne onda bi ti bilanski bili poboljšani na proleće 2023.”, kazao je premijer i dodao da je cilj da se sačuva kičma razvoja EPCG.

“Za vladu energetika ostaje u fokusu”, poručio je Abazović, preneo je portal RTCG.

On kaže da ga brine poslovni minus EPCG od oko 60 miliona evra, koliko je kompanija imala na kraju avgusta.

“Alternativa tome je bila da imamo znatno skuplju struju i da opteretimo građane i privredu ili da uđemo u sistem restrikcija”, kazao je premijer.

Na sastanku u EPCG bili su i predstavnici bivših radnika Železare, a Abazović je podsetio da je Toščeliku data ponuda za neno preuzimanje.

“Sada se samo čeka da oni tu ponudu za koju su ranije rekli da im je prihvatljiva potvrde na taj način i da idemo u preuzimanje Železare”, kazao je Abazović.

Dodao je da će još jednom kontaktirati tursku kompaniju i da očekuje da će predstavnici Toščelika prihvatiti tu ponudu. Naveo je da Železara vrijedi “enorman novac”, te da veruje da taj utisak dele i kolege.

„Ako budemo imali samo malo poslovne logike, napravićemmo odličan poslovni aranžman koji će biti u korist građana i Nikšića i cele Crne Gore. Mi želimo da se imovina državnih kompanija uvećava”, kazao je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.