U trendu

Ambasada RUS u BiH oštro kritikovala izjave Palmera i Nelson

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH oštro je kritikovala izjave ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona i specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera o situaciji u BiH i navodnoj ulozi Rusije u urušavanju stabilnosti BiH.

Ambasada je, povodom poruke Palmera da SAD ne podržavaju ni „veliku Srbiju“, ni „veliku Hrvatsku“, ni „veliku Albaniju“, ali da podržavaju „veliku BiH“ i njegovih tvrdnji da Rusija radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH, saopštila da se iz toga može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija.

Što se tiče navoda Nelsona da su SAD zabrinute ponašanjem politicara u BiH zbog „destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije“ i da ih na stolu čekaju spremne sankcije, ambasada je podsetila da je Nelson nedavno govorio o „pesnici Rusije“ i prijateljskoj ruci Amerike, ali je ocenila da su u „prijateljskoj pesnici ipak sankcije, za svaki slučaj“.

„Prema Palmeru, i očigledno je da nije samo on tog mišljenja, za sve nevolje u BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino recenicom Sergeja Lavrova: `Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda“, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.

Ambasada ukazuje i na, kako navodi, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje „velike Bosne i Hercegovine“.

„Primetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primećuju. Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori velika Albanija“, navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U Ruskoj ambasadi se pitaju „neće li alegorija“ Palmera „postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje ‘velike BiH'“.

Kada je reč o izjavama Nelsona, ambasada ocenjuje da su one „zanimljive“ i podseća da je on nedavno govorio o „pesnici“ Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku.

„Sada kolega proglašava Dejton ‘retrogradnim’ (zanima nas šta bi na to rekao ‘tvorac izvornog Dejtona’ Ričard Holbruk), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i ‘korupcije'“, upitala je ambasada.

Iz ambasade Rusije ocenjuju da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) „ipak sankcije, za svaki slučaj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.