U trendu

Ambasada Rusije o optužbama za mogući sajber napad u BiH

SARAJEVO – Nakon izjava zapadnih predstavnika da su zabrinuti zbog navodne namere Rusije da izvrši sajber napade u BiH i na taj način utiče na rezultat predstojećih izbora, oglasila se Ambasada Rusije u Sarajevu porukom da je to, kako su naveli, „još jedna porcija antiruskih dezinformacija“.

Na fejsbuk stranici Ambasade Rusije saopšto je da ne sumnjaju u to, kako navode, „da Centar za komunikacije NATO, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH, kao i da označe ovaj napad kao da je ‘proizveden u Rusiji'“.

Pozivajući se na „iskustvo“ američkih izbora 2016. godine, podsećaju da je direktor NATO Centra za komunikacije DŽenis Sarts tvrdio da „Rusijaj pokušava da iskoristi postojeće slabe tačke za stvaranje nestabilnosti u zemlji i da dovedu u pitanje legitimitet i rezultate izbora“.

Ovako se, ističu, priznaje postajanje slabih tačaka američkog izbornog sistema, oslonca svetske demokratije, konstatuje se u objavi.

„U stvarnosti to nisu samo slabe tačke, već zastrašujući arhaizam i antidemokratizam, koji Vašington brani ‘s penom na usnama’. Pokušajte da organizujete posmatranje izbora u Americi od OEBS, čiji član jesu i SAD – šerif će vas odmah izgurati sa biračkog mesta i staviti vam lisice na ruke“, istakli su iz ruske Ambasade.

Slabe tačke, dodaje se, zahtevaju odgovarajući tretman i ispravljanje, a nikako ne negovanje da se iskoriste kao alibi za mitske ‘napade’.

U stvari, sasvim je sve suprotno – SAD i njihovi saveznici troše ogromnu količinu novca da se umešaju u izbore u Rusiji, stoji u objavi i ističe:

„Što se tiče sajber napada, sada svaki pametni učenik može izvršiti kompjuterski napad, pažljivo ga prikrivajući. A, ne sumnjamo da Centar za komunikacije NATO-a, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH kao i da označe ovaj napad kao da je ‘proizveden u Rusiji’, u to ne sumnjamo“, stoji u saopštenju Ambasade Rusije na Fejsbuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.