U trendu

Ambasada SAD o Markalama: Zločin počinile snage VRS

SARAJEVO – Iz Ambasade SAD u Sarajevu saopšteno je danas da je napad na pijacu Markale, 5. februara 1994. godine, bio besmislen čin nasilja nad civilima i ratni zločin koji su počinile snage Vojske Republike Srpske (VRS) prilikom opsade grada Sarajeva.

„Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromenjive“, saopštila je Ambasada SAD na Tviteru.

Navode da „laži i dezinformacije o ovom ili drugim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992-1995. ponovo traumatizuju žrtve i njihove porodice i potkopavaju pomirenje i međusobno razumevanje“.

Reakcije Ambasade SAD usledila je nakon što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik juče, na 29. godišnjicu masakra na Markalama, napisao:

„Lažni visoki predstavnik na obeležavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske. To je istina koju niko ne može negirati. Kristijan Šmit je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Saveta bezbednosti UN“, napisao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar