Ambasada SAD objavila upozorenje, RUS: Grubo se mešate

MOSKVA – Ambasada SAD u Moskvi objavila je na sajtu upozorenje povodom demonstracija planiranih širom Rusije u subotu i preporučila svojim državljanima da izbegavaju proteste i sve aktivnosti koje su povezane sa njima.

Ambasada je naglasila da demonstracije verovatno neće biti odobrene i objavila spisak mesta na kojima su planirani, ukjučujući Moskvu, Sankt Petersburg, Jekaterinburg, Omsk, Vladivostoku…

Upozorila je i na mogućnost održavanja dozvoljenih i nedozvoljenih protesta tokom vikenda u drugim ruskim gradovima, ističući da možda neće biti unapred upoznata s tačnim vremenom i mestom održavanja ovih događaja.

Ambasada je preporučila svojim državljanima da prate medije, izbegavaju navedena mesta, gužve i demonstracije i da nose odgovarajuća identifikaciona dokumenta, poput američkog pasoša sa ruskom vizom.

Ovim povodom, kako prenosi Sputnjik, oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavljaju „grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Kako se navodi u pisanom saopštenju ruskog ministarstva, toliko detaljna informacija o svim mestima okupljanja prevazilazi „brigu o sopstvenim građanima koji žive u Rusiji“.

„Sve se to poklapa sa provokacionom doktrinom Vašingtona po pitanju stimulisanja protesta u zemljama koje imaju neželjenu vlast“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusko ministarstvo upozorilo je da će, u slučaju da se tako nešto dogodi, Moskva adekvatno reagovati.

Portparol ruskog Predsedništva Dmitrij Peskov ranije je rekao da Kremlj pokušaje organizovanja nedozvoljenih skupova i podsticanje mladih da u njima učestvuju smatra neprihvatljivim.

On je na konferenciji za novinare rekao, povodom najave protesta 23. januara u Moskvi, a zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, da je jedini prikladan stav organizovanje skupova u skladu sa zakonom, prenosi Tas s.

Pristalice Navaljnog su putem interneta pozvale građane da se okupe u Moskvi kako bi mu dale podršku.

Kancelarija Tužilaštva saopštila je ranije da je spremna da preduzme preventivne mere i spreči nemire u Moskvi, a moskovska policija izdala je upozorenje da bi učcesnici nedozvoljenog protesta mogli da snose posledice za svoje ponašanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.