U trendu

Ambasada Turske u BiH: Mali spor da ne zaseni važnu posetu

SARAJEVO – Iz Ambasade Turske u BiH danas su, povodom incidenta na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, rekli da je došlo do „malog spora“ između članova obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH i poručili da taj inicident ne bi trebalo da zaseni tako važnu posetu.

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu danas je, kako je prethodno preneo portal Klix, za dlaku izbegnut otvoreni sukob pripadnika Granične policije BiH i obezbeđenja Erdogana zbog odbijanja prolaska kroz redovnu proceduru aerodromske kontrole.

Fena navodi da im je izvor u Ambasadi Turske u BiH, koji nije imenovan, rekao da je došlo do malog spora, koji proizlazi iz Protokola.

On je negirao da je došlo do svađe i fizičkog okršaja, navodeći da je kratkotrajna verbalna prepirka brzo rešena.

„U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i BiH su veoma dobri. Ovako važna poseta ne bi trebalo da bude zasenjena tako jednostavnim događajem“, naveo je neimenovani izvor.

Incident je prethodno za Klix potvrdio direktor Granične policije BiH Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika Jedinice granične policije BiH, zahvaljujući kojima je, kako je naveo, sve prošlo bez problema.

„Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem treba da budu, došlo bi do otvorenog sukoba“, rekao je Galić.

On je dodao da članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Do sukoba graničara i pripadnika obezbeđenja je, kako se navodi, došlo na pisti, kada su prilikom sletanja članovi obezbeđenja Erdogana odbili da prođu redovnu kontrolnu proceduru.

Klix je preneo da je usledio najpre verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj pripadnika Granične policije i obezbeđenja turskog predsednika.

Nakon prepirke, tvrdi portal, došlo je do guranja i članovi obezbeđenja Erdogana iz aviona izvukli su oružje koje su stavili za pojas, a sve se smirilo kada je na pistu kročio turski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.