U trendu

Ambasada Ukrajine: Šest godina od „oružane agresije“ na Krim

BEOGRAD – Ukrajinska ambasada u Srbiji saopštila je da je prošlo šest godina od početka sukoba koji oni nazivaju „agresijom ruske vojske na Krimu“.

Ambasada Ukrajine tvrdi da su 20. februara 2014. godine zabeleženi „prvi prekršaji“ kada su vojnici Ruske Federacije, navode, prešli granicu u oblasti Kerčkog moreuza i kada su „iskoristili“ svoje vojne formacije na Krimu za blokiranje ukrajinskih vojnih jedinica.

U saopštenju ambasada tvrdi da su potom, noću 27. februara, ruski specijalci zauzeli zgradu Vrhovne rade i Vlade Autnomne Republike Krim.

Ono što Ukrajinci nazivaju „takozvanim referendumom“ usledilo je 16. marta te godine, a dva dana kasnije proglašeno je prisajedinjenje Krima Ruskoj Federaciji.

Ukrajinska ambasada, ovim povodom, ponovo traži od Ruske Federacije da odmah vrati, kako kažu, „okupirane teritorije“ Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja pod kontrolu Ukrajine, da isplati svu odštetu učinjenu tokom, kako je nazivaju, oružane agresije, da pozove na krivičnu odgovornost i da kazni sva lica koja su odgovorna za planiranje, pripremu, započinjanje i ostvarivanje „agresije protiv Ukrajine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.