U trendu

Ambasador Đurić: Treba naći pravedno rešenje za KiM

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je u intervjuu za mesečnik „Vašington diplomat“ ukazao da je Srbija potpuno svesna realnosti s kojom je suočena na KiM, ali je istakao da je neophodno pronaći „pravično rešenje“, s kojim bi obe strane bile jednako zadovoljne.

„Kosovo je za nas Srbe kolevka nacionalnog identiteta. Na Kosovu počivaju naši kraljevi i naši sveci, ali tamo živi i nevelika srpska zajednica koja uspeva da opstaje kao manjina. Mi Srbi smatramo da je Kosovo deo naše teritorije“, rekao je Đurić.

Istakao je da je Srbija otvorena za razgovor baziran na kompromisu kojim bi se rešilo kosovsko pitanje, a u regionu uspostavili trajni mir i stabilnost.

„Želimo da se to učini tako da se nijedna strana ne oseti povređenom, tako da se bar delimično zadovolje ambicije i jednih, i drugih. To svakako nije lak zadatak. Ali moramo početi da razgovaramo, jer bolje je da razgovaramo hiljadu dana, nego da i jedan dan budemo u sukobu“, ukazao je Đurić.

On je podsetio da se ekonomski napredak neće dogoditi sve dok se ne pronađe rešenje za politički ćorsokak u kojem se nalaze Srbija i tzv. Kosovo koje se otcepilo od matične države Srbije i jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Ambasador Đurić zbog toga želi da ambasada Srbije u Vašingtonu postane raskrsnica za saradnju i ekonomski napredak obe strane, mesto koje će uticati da se sruše sve veštačke barijere koje ometaju slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

„Veoma je frustrirajuće što ljudi moraju da čekaju satima da bi prešli granicu. Želimo da stvorimo balkansku, mini-Šengen zonu, koja bi predstavljala isto ono što je učinjeno i u Zapadnoj Evropi. Očekujem da će biti veoma teško sarađivati sa novom vladom tzv. Kosova jer je novi premijer (Aljbin) Kurti na samom početku svog mandata izjavio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet“, navodi Đurić.

Ambasador Srbije je istakao da misli da je takav stav pogrešan, jer je tzv. Kosovu rešenje konflikta potrebnije nego Srbiji.

„Naša ekonomija raste, a na tzv. Kosovu imate 30 odsto radno sposobnih koji su nezaposleni“, predočio je Đurić i istakao da je njegov prioritet, kao ambasadora Srbije u Vašingtonu, da produbi veze između Vašingtona i Beograda i ojača poverenje između dve zemlje.

„Voleli bismo da predsednik SAD dođe u posetu Srbiji“, poručio je ambasador Đurić u intervjuu za vašingtonski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.