U trendu

Ambasador FR: Očekujem ‘zeleno svetlo’ Makrona za MKD

SKOPLJE – Francuski ambasador u Severnoj Makedoniji Kristian Timonie, komentarišući stav Francuske u vezi određivanja datuma za početak pregovora za učlanjenje Severne Makedonije u EU, rekao je da očekuje „zeleno svetlo“ francuskog predsednika Emanuela Makrona, prenosi portal a1on.

Komentarišući odluku nemačkog Bundestaga, koji je pre dva dana sa velikom većinom glasova poslanika podržao početak pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, francuski ambasador je naglasio da svaka zemlja ima svoj sistem odlučivanja.

“Svako sa svojim sistemom. Mi očekujemo ‘zeleno svetlo’ predsednika naše Republike. Kao i uvek, povodom ove teme mi dosta toga delimo sa našim nemačkim partnerima. Imamo dobar stav prema vašoj zemlji i prema svim naporima koji ste učinili na regionalnom planu”, rekao je Timonie.

Kako je naveo, Francuzi i Nemci veoma dobro znaju da treba još dosta da se uradi da bi reforme sa papira postale reforme u realnosti i da će napraviti jedan dobar “koktel između realnosti i onog što znači dobar prijem”.

On je zaključio da će 27 zemalja-članica EU diskutovati i da je moguće da se usvoje dobre odluke, ali da to znači da je potrebna diskusija, mnogo razgovora i mnogo kompromisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.