U trendu

Ambasador Francuske u Iranu traži oslobađanje sedam francuskih državljana

PARIZ – Novi ambasador Francuske u Iranu Nikola Roš, rekao je predsedniku Irana Ebrahimu Raisiju da Teheran mora odmah da oslobodi sedam francuskih državljana koji su uhapšeni u toj zemlji, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lokalni mediji su prikazali ove sedmice Roša na sastanku sa Raisijem, tokom koga je, kako je prenela iranska državna agencija IRNA, predsednik Irana kritikovao francusku islamofobiju i dodao da je Roš imenovan da bi otklonio nesporazume u odnosima između dve zemlje.

Odnosi između Francuske i Irana su poslednjih meseci pogoršani, a situaciju da je Teherano uhapsio sedam francuskih državljana, Pariz ocenjuje kao uzimanje talaca od strane države, preneo je Rojters.

Zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Fransoa Delma, ocenio je da je takva politika za svaku osudu i da bi se, ukoliko Teheran nastavi da drži njene građane, odnosi Irana sa Francuskom i Evropom mogli samo pogoršati.

On je kazao da je novi ambasador jasno stavio do znanja Raisiju da francuske državljane treba odmah pustiti i da su uslovi u kojima se nalaze neprihvatljivi.

Pariz je posebno zabrinut zbog stanja francusko-irskog državljanina Bernara Felana i Benjamina Brijera, koji su, kako su navele njihove porodice, od prošle sedmice počeli štrajk glađu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.