U trendu

Ambasador: Ugovor S. Makedonije i Bugarske zamenilo nepoverenj

BEOGRAD – Ambasador Bugarske u Skoplju Angel Angelov izjavio je da su susedski odnosi između Bugarske i Severne Makedonije neviđeno napredovali nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma 2017, ali da su nakon dve godine nepoverenje, napadi i štetno delovanje zamenili taj ugovor, prenosi TV Kanal 5.

„Glavni problem je što je sporazum između naše zemlje kreirao okvir o tome da će se stvari promeniti i da ćemo krenuti novim putem, ali nažalost kod Bugarske do sada nismo videli tako veliku želju za saradnju“, rekao je Angelov za bugarsku televiziju Bulgaria On Air.

Kako je naveo, prevelike emicije su učinili da posao bude složeniji i pozvao je da se razmišlja pragmatičnije.

„Svi instrumenti treba da se primenjuju zajedno – od istorije do ekonomije. To je najispravniji pristup“, poručio je.

Angelov ocenjuje da je Bugarska pokazala dobru volju u odnosu na Severnu Makedoniju u proteklih nekoliko godina, ali da Sofija, kako je rekao, ima svoje nacionalne pozicije usvojene konsenzusom u bugarskom Nacionalnom sobranju.

Inače Severna Makedonija i Bugarska su potpisali 1. avgusta 2017. međudržavni sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima koji je predvideo i formiranje međuvladine komisije o istorijskim pitanjima.

Komisija u poslednje dve godine nije postigla nikakav napredak zbog spornih pitanja oko Goce Delčeva i Ilindenskog ustanka.

U međuvremenu Sofija je blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Skoplje, tvrdeći da vlasti u Severnoj Makedoniji ne ispunjavaju odredbe iz međudržavnog sporazuma.

Sofija zahteva od Skoplje da odustane od makedonske manjine u Bugarskoj, za koju Bugarska tvrdi da ne postoji, traže da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije i da se u pregovaračkom okviru za Skoplje doda okvir sa jasno preciziranim smernicama za sprovođenje međudržavnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.