U trendu

Ambasadorki Joksimović dodeljena nagrada „Vitez časti“

LONDON – Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović primila je nagradu „Vitez časti“ za izuzetnost u diplomatiji na 17. azijsko-evropskom forumu 2022, saopšteno je večeras iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Obraćajući se organizatorima i učesnicima foruma, Joksimović je istakla da je nagrada za nju velika čast i podsticaj da nastavi u svom angažovanju i diplomatskim naporima da približi Srbiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

„Veliko je zadovoljstvo kada se takvi napori i angažovanje prepoznaju i podstiču od strane relevantnih stručnjaka“, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da, imajući u vidu da je uloga ambasadora da svoju zemlju predstavi na najbolji način, ovo velika čast i za Srbiju, čiji brzi ekonomski rast i razvoj, izgradnja i stabilnost očigledno predstavljaju primer i za druge.

„Republika Srbija je u svom dosadašnjem delovanju iskazala kapacitet za efikasno delovanje u kriznim periodima kao i solidarnost sa svima kojima je podrška potrebna“, navela je Joksimović.

Ambasadorka je istakla da je u današnjim vremenima, kada globalna kretanja beleže tektonske pomake, važno da još jednom međunarodne aktere pozovemo na mir i povratak diplomatiji.

Organizatori su u obrazloženju izbora naveli da danas postoji svest o svetskoj potrebi za liderima u diplomatiji koji mogu iskoristiti svoje diplomatske veštine, uključujući pregovaranje, usaglašavanje kroz razgovore i zajedničko angažovanje u rešavanju globalnih problema.

Ova nagrada je pokušaj da se prepoznaju one diplomate koje su upotrebile raspoloživa sredstva u cilju unapređenja interkulturalnih, trgovinskih i turističkih veza dve zemlje, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Na osnovu toga, istraživački tim organizatora je sproveo primarno i sekundarno istraživanje bazirano na izvorima na Internetu i društvenim mrežama, na osnovu čega je žiri, sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti kao što su biznis, obrazovanje, nauka, zdravstvo, odlučio da nagradu „Vitez časti“ dodeli ambasadorki Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar