U trendu

Američka EPA: Za klimatske promene delom odgovorni ljudi

VAŠINGTON – Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavila je izveštaj u kome je prvi put navela da su za klimatske promene bar jednim delom odgovorni ljudi.

Agencija je to priznala u novom izveštaju koji je administracija predsednika Donalda Trampa odlagala od 2017. godine, prenosi BBC.

Izveštaj o pokazateljima klimatskih promena prikazuje tabelarno do koje mere se glečeri smanjuju, nivo mora raste, a poplave se povećavaju,a pod bivšim predsednikom Trampom, EPA izveštaji nisu ažurirani, kao i pod njegovim prethodnikom Barakom Obamom.

Tramp je dugo bio skeptičan prema klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom, ponekad ih je nazivao „podvalom“,a službenik za štampu EPA rekao je BBC-u da do izveštaja od srede agencija nikada ranije ,čak ni tokom Obaminog mandata, nije globalno zagrevanje barem delimično pripisivala ljudskim aktivnostima.

Izveštaj EPA sadrži podatke desetina američkih agencija i pokazuje štetu koju su klimatske promene već prouzrokovale.

EPA navodi da su poplave obalskog područja pet puta češće, posebno u gradovima duž Atlantskog okeana i Meksičkog zaliva, nego 1950-ih, a da se Arktički morski led proređuje, a septembra 2020. zabeležena je njegova druga najmanja količina ikada zabeležena.

Prosečno smanjenje za taj mesec iznosi oko 1.450.000 kvadratnih kilometara što je razliku tri i po puta veću od površine Teksasa kaže se u izveštaju.

Okeanske temperature takođe su dostigle rekordno visoke vrednosti 2020. godine, a voda je postala kiselija tokom protekle decenije.

Izveštaj navodi i da sezone divljih požara počinju ranije i traju duže,a da se tropski talasi javljaju oko tri puta češće nego 1960-ih.

Količina potrošnje energije leti se skoro udvostručila od 1973, pa je tako u 2015. godini klimatizacija činila 17 odsto prosečne potrošnje energije američkog domaćinstva.

Zanimljivo je da su se slučajevi Lajmske bolesti gotovo udvostručili od 1991, pošto se krpelji, insekti koji sisaju krv i šire virus, pojavljuju u nekim regionima gde ranije nisu mogli da prežive hladnoću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.