U trendu

Američka ministarka finansija Jelen posetila Senegal u okviru afričke turneje

DAKAR – Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da rat Rusije protiv Ukrajine posebno pogađa Afikance tako što povećava nesigurnost ishrane i nepotrebno usporava ekonomiju čitavog kontinenta.

Jelen je rekla da bi okončanje rata predstavljalo najbolju pomoć globalnoj ekonomiji, i navela procenu ministarstva finansija da ograničenje cena ruske sirove nafte i rafinisanih proizvoda zemalja G7 u cilju ograničenja prihoda Rusije, moglo da pomogne 17 najvećih afričkih zemalja koje uvoze naftu da uštede oko šest milijardi dolara godišnje, prenosi Rojters.

U svom obraćanju medijima na početku posete u tri afričke zemlje, Jelen je rekla da SAD sarađuju sa afričkim liderima na ublažavanju štete izazvane ruskim „nezakonitim i ničim izazvanim ratom“ u Ukrajini, koji je zajedno sa pandemijom virusa kovid19 usporio rast i gurnuo milione Afrikanaca u siromaštvo i glad.

Ona je dodala da su američke investicije u Africi motivisane „obostrano korisnim, dugoročnim partnerstvom“ i istakla da američke investicije imaju visoke standarde za odgovornost i transparentnost, kao i da pažljio razmatraju rizike dugoročnih održivosti dugova pojedinačne zemlje.

Britanska novinska agencija navodi da su posete Jelen afričkim zemljama deo napora da SAD produbi veze sa afričkim kontinentom i postavi protivtežu Kini.

„Smatramo da međunarodna zajednica, uključujući Kinu, treba da obezbedi značajno rasterećenje dugova kako bi pomogla zemljama da se vrate na pozicije pre uzimanja duga. Blagovremeno opuštanje dužničkih obaveza u interesu je i dužnika i poverilaca“, rekla je Jelen.

Jelen se ranije sastala sa senegalskom ministarkom ekonomije Olimatom Sar, a trebalo bi da se sastane sa predsednikom Senegala Meki Salom i ministrom finansija te zemlje Mamaduom Mustafom Baom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar