U trendu

Američka vojska: Severnokorejske rakete ne predstavljaju neposrednu pretnju

VAŠINGTON – Vojska SAD saopštila je danas da lansiranje balističkih raketa koje je danas izvršila Severna Koreja ne predstavlja neposrednu pretnju za američko osoblje i teritoriju, kao ni za američke saveznike, ali da povećava destabilizujući uticaj koji ima nuklearni i balistički program Pjongjanga.

Američka vojska je istakla da SAD ostaju posvećene odbrani Južne Koreje i Japana od severnokorejskih pretnji, preneo je Rojters.

Severna Koreja ispalila je danas dve balističke rakete ka moru kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Združena operativna komanda Južne Koreje saopštila je da su rakete letele na visini od 350 km i 250 km, nakon što su ispaljene oko 16:30 časova po lokalnom vremenu iz oblasti Sunan u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Nove tenzije izbile su nakon što je Bela kuća saopštila u četvrtak da je Severna Koreja isporučila pešadijske projektile privatnoj ruskoj vojnoj grupi „Vagner“ za rat u Ukrajini.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je navode Vašingtona.

Severna Koreja je od početka ove godine izvršila 36 testova balističkih raketa, a prethodni je bio 18. decembra kada su dve severnokorejske balističke rakete prešle oko 500 km i obe su pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.