U trendu

Američki diplomata: Kina da ublaži pritisak na Hong Kong

HONG KONG – Visoki američki diplomata u Hongkongu Hanskom Smit pozvao je danas Kinu da ublaži politički pritisak na grad, upozoravajući da, kako navodi, „gruba i jeziva“ upotreba zakona o nacionalnoj bezbednosti ugrožava ulogu međunarodnog poslovnog centra tog grada.

Smit, odlazeći generalni konzul SAD, rekao je da su promene kojima bi se osiguralo da gradom upravljaju samo proverene „patriote“ dodatno potkopale njegovu budućnost, prenosi Rojters.

„Primena ovog bezbednosnog zakona bila je široka, gruba i zastrašujuća“, ocenio je Smit, napominjući da su njegove nejasne definicije podstakle strah i prinudu i narušile tradiciju snažne vladavine zakona u gradu.

On je dodao da se „pravi patriotizam postiže odanošću slobodnih ljudi, a ne uzaludnim naporima da se odozgo nametne lojalnost „.

Kineski i hongkonški zvaničnici više puta su govorili da je zakon koji je nametnuo Peking 2020. godine, od vitalnog značaja za vraćanje stabilnosti nakon što su 2019. grad mesecima potresali ponekad nasilni antivladini i antikineski protesti.

Dodaje se da su zakonodavne promene za jačanje zastupljenosti establišmenta, delimično ograničavanjem direktnog predstavljanja, takođe bile potrebne da bi se poboljšala stabilnost i „patriotska“ vladavina, rekli su zvaničnici obeju strana.

Kritičari zakona o nacionalnoj bezbednosti kažu da ga vlasti koriste da uguše neslaganje.

Rojters podseća da se bivša britanska kolonija Hong Kong vratila pod kinesku vlast 1997. godine uz garantovanje visokog stepena autonomije, uključujući slobodu govora, po formuli „jedna zemlja, dva sistema“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar