U trendu

Američki Kongres bi danas trebalo da potvrdi pobedu Bajdena

VAŠINGTON – Američki Kongres, najviše zakonodavno telo Sjedinjenih Američkih Država, danas bi trebalo formalno da prebroji elektorske glasove i potvrdi rezultate predsedničkih izbora, na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden.

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnicki dom, zasedanje počinju u jedan sat posle podne po lokalnom vremenu. a sednicom predsedava aktuelni potpredsednik države i predsedavajući Senatom Majk Pens.

Rec je o jednoj od finalnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD-u koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to telo usvojilo 14. decembra, potvrđena je izborna pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Na osnovu tih rezultata izabrani predsednik Bajden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trampovih 232.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavncickom domu i 13 članova Senata.

Svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država.

Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavnickog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtev – zajednička sednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasedanja kako bi prigovori bili razmotreni.

Da bi prigovor bio usvojen, potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi – prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Kako navodi Glas Amerike, gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavnickom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati potvrdu izbornog rezultata.

Proces kongresne verifikacije izbornog ishoda u prestonici Vašingtonu prati okupljanje pristalica odlazećeg predsednika koje je Donald Tramp lično pozvao na protest, aludirajući bez prezentovanja validnih dokaza na navodnu izbornu krađu.

Oni su skupove poceli da održavaju u utorak na centralnim gradskim ulicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.