Američki mediji: Ovo su četiri „najsmrtonosnija“ ruska oružja

Tenkovi T-72B3 i T-90, višecevni raketni bacač „Smerč“, raketni kompleks „Iskander“ i protivraketni sistem S-400 rusko su „smrtonosno oružje“ sa kojim „NATO ne želi da ima posla“, piše američki magazin „Nešenel interst“.

Po mišljenju autora američkog lista, ova četiri vrste naoružanja pokazuju borbenu mogućnost zemlje. On je pomenuo glavne tenkove T-72B3 i T-90AS, koji imaju poboljšanu zaštitu od protivtenkovskog oružja, modernizovane termografičke kamere i municiju koja im daje mogućnost da uništavaju tenkove zapadnih država na kraćem rastojanju, iako, po njegovom mišljenju, oni kao i dosad imaju prednost u instrumentima za otkrivanje ciljeva i sistemima za upravljanje vatrom.

Autor je takođe otkrio da je raketni bacač „Smerč“, kalibra 300 milimetara, „primer smrtonosne moći ruske artiljerije“.

List dalje navodi kompleks „Iskander“, čije su rakete, kako piše autor, superiornije od starih modela po priciznosti i brzini leta, mogu da se skrivaju od sistema PRO i poseduju „strašnu“ bojevu glavu od 680 kilograma.

Vrhunac razvoja ruskog PVO predstavlja kompleks S-400 „Trijumf“, koji se sastoji od nekoliko radara, komandnih centara i lansirnih sistema uz pomoć kojih sistem može da prati i gađa istovremeno do 36 aviona na udaljenosti od 400 kilometara, nastavlja list. Ovakve baterije u Siriji i Kalinjingradu mogu da zatvore vazdušni prostor iznad avio-baza Turske, Kipra, Poljske i Nemačke, zaključuje „Nešenel interst“, a prenose „Novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.