U trendu

Američki potpukovnik: Ukrajina će uskoro pasti bez slanja NATO trupa

VAŠINGTON – Oružane snage Ukrajine uskoro će početi da gube tlo pod nogama bez podrške armija zemalja NATO-a, izjavio je potpukovnik vojske SAD Toni Šafer.

„Ukrajinci neće moći da dobiju ni bitku za Bahmut, niti u dugotrajnom ratu bez dodatnih kopnenih snaga spolja – američkih ili NATO“, istakao je bivši američki obaveštajac u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru objavljenom na njegovom Jutjub kanalu.

Kako je potpukovnik primetio, takva negativna prognoza je krajnje nezgodna za Vašington, ali je zasnovana na stvarnim činjenicama.

Prema njegovim rečima, zapadni stručnjaci greše kada kažu da Bahmut nema strateški značaj za Oružane snage Ukrajine.

Šafer je podsetio da je grad logistički centar koji snabdeva ukrajinske trupe u Donbasu, pa je bitka za njega kao treća četvrtina veoma važne fudbalske utakmice.

Prema poslednjim podacima, ruske snage su presekle ili preuzele kontrolu nad svim asfaltiranim putevima do naselja, a započeta bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine.

Šafer je istakao da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine, za držanje druge i treće linije odbrane, već razbijene u oblasti Bahmuta, tako da će, pošto grad pređe pod kontrolu ruskih snaga, početi veliko povlačenje ukrajinske vojska do Dnjepra.

„Posle toga Ruse više ništa neće moći da zaustavi“, smatra on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.