Američki sud ukinuo deo presude Rodu Blagojeviću

Apelacioni sud u Čikagu ukinuo je deo presude bivšem guverneru savezne države Ilinois Rodu Blagojeviću, presudivši da su neke od najsenzacionalnijih tačaka optužnice po kojima je on poslat u zatvor na 14 godina -neosnovane.

Sud je presudio da Blagojević, član Demokratske stranke, nije prekršio zakon kad je pokušao da obezbedi funkciju u administraciji predsednika SAD Baraka Obame u zamenu za imenovanje jednog Obaminog savetnika na predsednikovo bivše senatorsko mesto, prenela je agencija AP.

Jednoglasna presuda Apelacionog suda u Čikagu znači da 58-godišnji bivši guverner, koji je trenutno u zatvoru u Koloradu, možda ipak neće morati da odsluži do kraja svoju 14-godišnju kaznu.

Tročlani sudski panel je odbacio pet od 18 tačaka optužnice po kojima je Blagojević proglašen krivim i naložio da mu kazna bude ponovo određena.

Blagojević, koji je dosad odslužio tri godine zatvora, želeo je posao u kabinetu predsednika u zamenu za to da postavi Obaminu prijateljicu Valeri DŽeret na upražnjeno Obamino mesto u Senatu.

Nakon što je Blagojević uhapšen, to mesto je dodeljeno Rolandu Burisu, koji je tu proveo manje od dve godine sve do izbora Republikanca Marka Kirka.

Apelacioni sud je u današnjoj presudi podsetio da je bivši predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer postavio Erla Vorena na funkciju u američki Vrhovni sud, navodno nakon što je Voren ponudio Ajzenhaueru ključnu političku podršku tokom predsedničke kampanje 1952. godine.

„Ukoliko je tužilac u pravu u vezi Blagojevića i ako razmena političkih usluga, pri čemu jedna od usluga podrazumeva funkciju za jednog od političara, predstavlja krivično delo, onda je i predsednik SAD (Ajzenhauer) i predsednik Vrhovnog suda trebalo da završe u zatvoru“, stoji u presudi.

Apelacioni sud je u slučaju Blagojevića ipak potvrdio deo presude koja se odnosi na optužbe da je Blagojević pokušao da proda mesto u Senatu.

On tvrdi da nije prekršio zakon zato što nikad nije eksplicitno rekao da bi zamenio senatorsko mesto za novac za potrebe kampanje.

Zatvorska kazna određena Blagojeviću je najduža kazna za korupciju ikad određena u Ilinoisu, čija su četvorica od poslednjih sedam guvernera završila u zatvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.