U trendu

Amerika se sveti: Uskoro carine na škotski viski, italijanski sir i francuska vina

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je uvođenje carina od 25 posto na evropske proizvode: francuska vina, italijanski sir i škotski viski – poštedevši italijanska vina, testeninu i maslinovo ulje – u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu, prenose agencije.

Nove carine bi trebalo da na snagu stupe 18. oktobra.

Na listi za nove carine nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima su keks, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima lista se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, na primer na nemačku kavu i delove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Rojters.

Vašington će takođe nametnuti carine od 10 posto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbase vredne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za evropske delove za avione koji se sastavljaju u Airbasovoj fabrici u Alabami, kao ni na evropske delove za avione Boing.

WTO je u sredu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procenjuje šteta koju je pretrpeo američki proizvođač aviona Boing zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbasu. USTR je objavio da će se najveći deo novih carina odnositi na proizvode iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

Predsednik Tramp je rekao da je presuda WTO-a „velika pobeda SAD-a“, preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo pre 15 godina.

Evropska unija bi mogla takođe dobiti pravo da nametne carine SAD-u sledeće godine, kada bi WTO mogao doneti odluku da su i američke subvencije Boingu nelegalne, u sklopu izuzetno komplikovanog spora koji dva najveća svetska proizvođača putničkih aviona vode već godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.