U trendu

Amerika zapretila: Uskoro sledi odgovor na „destabilizujuće akcije“ Rusije

Američka administracije će u narednih nekoliko sedmica usvojiti dodatne mere protiv Moskve nakon analize „destabilizujućih akcija“ Rusije u četiri sfere, koju sprovode američke specijalne službe, rekao je visoki predstavnik američke administracije.
Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džo Bajden ranije je „stavio do znanja da će SAD odgovoriti i na čitav niz destabilizujućih akcija Rusije“.

„Kao što znate, od obaveštajne zajednice smo zatražili pregled četiri sfere na osnovu novih ili deklasifikovanih podataka, i planiramo da odgovorimo na svaku od njih narednih nedelja. Danas je usledio prvi takav odgovor, a za njim će i nove mere“, istakao je američki zvaničnik.
On je precizirao da američke obaveštajne službe treba da „pripreme četiri odvojene procene koje se odnose na četiri sfere aktivnosti Rusije“, a koje Vašington smatra „zlonamernim i negativnim“.

„Situacija oko Alekseja Navaljnog je prva oblast na koju reagujemo“, konstatovao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, još tri optužbe koje se pripisuju Rusiji i koje su, između ostalog odbačene u SAD, su novčane nagrade za napade na vojnike zapadne koalicije u Avganistanu, hakerski napad preko softvera firme „Solarvinds“, koji u SAD dovode u vezu sa Rusijom, i mešanje u američke izbore koje je, između ostalih opovrgao i specijalni tužilac SAD Robert Miler koji je vodio istragu.

„Naši odgovori na te tri oblasti će uslediti u skorijoj budućnosti. Pre smo govorili da će se to dogoditi u roku od nekoliko nedelja, a ne meseci, ali mislim da u ovom trenutku možemo konkretnije govoriti o tome. Neće proći mnogo vremena“, precizirao je zvaničnik.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. Nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar