Amerikanci su bili upozoreni da im preti napad u Iraku?

BAGDAD – Skoro osam sati pre iranskog raketnog napada na američke snage u bazama u Iraku 8. januara, američki i irački vojnici u vazduhoplovnoj bazi Ain al-Asad požurili su da premeste osoblje i oružje u zaštićene bunkere, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana iračka zvaničnika iz te baze.

Do ponoći nijedan borbeni avion ili helikopter nije ostao na otvorenom, rekao je jedan od izvora agencije, inače obaveštajni zvaničnik.

Drugi obaveštajni izvor navodi da izgleda da su američki vojnici znali tačno vreme napada i da su bili potpuno svesni da će baza biti napadnuta posle ponoći.

Kada su konačno pale rakete oko 1.30 časova ujutru, one su pogodile „prazne bunkere, koji su evakuisani satima ranije“, navodi izvor.

Niko nije povređen ili ubijen u tom napadu.

Rojters ocenjuje da su ovakve tvrdnje dodatni dokaz da je iranski napad jedna od najgore čuvanih tajni u modernom ratovanju, ali da je i dalje misterija zbog čega je to tako.

Nakon pada raketa, nekoliko američkih medija prenelo je izjave američkih zvaničnika da je napad bio nešto više od upozorenja, što je omogućilo Iranu da zadovolji pozive u zemlji za osvetom za vazdušni napad SAD na Irak, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, a da previše ne rizikuje da isprovocira nove napade SAD.

Drugi su, pozivajući se na izvore iz SAD i arapskih zemalja, preneli da je Iran upozorio Irak pre napada, a da je Irak prosledio tu informaciju SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.