U trendu

Amnesti internešnal: Ukrajinske snage ugrožavale civile

LONDON – Tokom sukoba sa ruskim snagama ukrajinska strana je uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama dovela u opasnost civile, saopštio je danas Amnesti internešnal.

Takva taktika krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile, jer civilne objekte pretvara u vojne mete.

„Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage dovodile civile u opasnost i kršile zakone rata dejtsvima u naseljenim područjima. To što se nalazila u odbrambenoj poziciji, ne znači da je ukrajinska vojska bila oslobođenja obaveze da poštuje međunarodno humanitarno pravo“, izjavila je Anjes Kalamar, generalni sekretar Amnesti internešnala.

Na nekim drugim lokacijama, kao što su određeni delovi grada Harkova, istražitelji Amnesti internešnala zaključili su da je Rusija počinila ratne zločine, jer nisu pronašli dokaze da su ukrajinske snage bile locirane u civilnim oblastima.

Između aprila i jula ove godine istražitelji Amnesti internešnala proveli su nekoliko nedelja istražujući ruske udare u oblastima Harkova, Donbasa i Nikolajeva, gde su pregledali, satelitske snimke, mesta udara, razgovarali sa preživelima, svedocima i rođacima žrtava napada i izvršili daljinsku detekciju i analizu oružja, a tamo su pronašli dokaze o da su ukrajinske snage izvodile udare iz naseljenih stambenih područja, kao i da su se nalazile u civilnim zgradama u 19 gradova i sela navedenih regiona.

Iako je većina stambenih područja u kojima su se nalazili vojnici bila kilometrima udaljena od linija fronta, utvrđeno je da su ukrajinskim snagama bile dostupne i druge lokacije na kojima civili ne bi bili ugroženi, poput vojnih baza, šumovitih oblasti, i drugih objekata udaljenih od stambenih područja.

U slučajevima koje je dokumentovao Amnesti internešnal nije uočio da je ukrajinska vojska koja se nalazila u civilnim strukturama u stambenim oblastima tražila od civila da se evakuišu iz obližnjih zgrada, što znači da nije preduzela sve mere da ih zaštiti.

Istraživači Amnesti internešnala navode da su bili svedoci takvog ponašanja ukrajinske vojske na brojnim lokacijama.

U jednom gradu u Donbasu 6. maja, kao i na mnogim drugim lokacijama, ruske snage su neselektivno koristile zabranjenu kasetnu municiju dejstvujući po uglavnom jednospratnim ili dvospratnim kućama u kojima je bila smeštena ukrajinska artiljerija.

Istražitelji su naveli da su svojim očima videli kako ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet lokacija, a korišćenje bolnica u vojne svrhe je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U ruskom vazdušnom napadu 28. aprila povređena su dva radnika u medicinskoj laboratoriji u predgrađu Harkova nakon što su ukrajinske snage postavile bazu u kompleksu.

Ukrajinska vojska je često postavljala baze u školama u gradovima i selima Donbasa i u oblasti Nikolajeva, navodi se u izveštaju Amnesti intrnešnala i dodaje da su u 22 od 29 pregledanih škola istražitelji te organizacije pronašli ukrajinske vojnike ili dokaze da je vojska u njima boravila.

Ovakve aktivnosti istražitelji su primetili i u okolini Odese i Bahmutu.

„Ukrajinska vlada treba odmah da obezbedi da svoje snage locira dalje od naseljenih mesta, ili da evakuiše civile iz oblasti u kojima vojska deluje. Vojske nikada ne bi trebalo da koriste bolnice za ratovanje, i treba da koriste škole ili civilne domove samo kao poslednje sredstvo kada ne postoje održive alternative“, istakla je Kalamar, navodi se u saopštenju Amnesti internešnala.

Amnesti internešnal je u svom saopštenju naveo da je kontaktirao ukrajinsko Ministarstvo odbrane i predočio mu sve činjenice do kojih je došao u svojim istraživanjima 29. jula ove godine i dodao da do objavljivanja tih podataka nije dobio odgovor ukrajinskih vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar