U trendu

Amsterdam: Ubice advokata osuđene na 30 godina zatvora

AMSTERDAM – Sud u Amsterdamu izrekao je danas zatvorske kazne u trajanju od 30 godina dvojici muškaraca optuženih za ubistvo holandskog advokata koji je zastupao svedoka u velikom sudskom predmetu protiv osumnjičenih šefova kriminalnih bandi.

Ovo ubistvo je šokiralo Holandiju i izazvalo brojne apele javnosti da se oštrije suzbija organizovani kriminal.

Advokata Derk Viersuma (44), ubio je ispred kuće u Amsterdamu muškarac 18. septembra 2019. godine i potom pobegao automobilom koji ga je čekao nedaleko od mesta zločina, prenosi AP.

Policija je pronašla tragove DNK optuženih u automobilu koji je korišćen za bekstvo, ali i drugim vozilima koja su danima pre pucnjave korišćena za praćenje Viersumovog kretanja.

„Ovim brutalnim činom izvršioci su pokazali potpuni nedostatak poštovanja prema životu drugog ljudskog bića. Oni su samo zbog novca oduzeli život Viersumu i naneli ogromnu i nepopravljivu patnju njegovoj ženi, deci, roditeljima i rodbini“, navodi se u saopštenju o presudi Okružnog suda u Amsterdamu.

Tužioci su potvrdili i da su podaci prikupljenih sa mobilnih telefona, takođe, pokazali da su oba izvršioca bila na području izvršenja krivičnog dela u vreme ubistva i da je „njihova umešanost dokazana na osnovu prisluškivanih razgovora nakon ubistva.“

Advokati odbrane osuđenih, koje su holandski mediji, u skladu sa propisima o privatnosti identifikovali kao Đierma B. i Morena B. tražili su oslobađajuće presude.

U obrazloženju poresude sud ističe da uprkos tome što nije utvrđeno ko je ispalio smrtonosne hice, a ko vozio automobil za bekstvo, obojica mogu biti osuđeni za ubistvo jer „radnje obojice pokazuju da su zajedno nameravali da likvidiraju Viersuma“.

Ubijeni advokat je zastupao izvesnog Nabila B. svedoka u velikom krivičnom predmetu protiv osumnjičenih šefova bandi optuženih za umešanost u niz ubistava u holandskom podzemlju.

Među glavnim osumnjičenima u tom procesu je i navodni šef holandske kriminalne organizacije Riduan Tagi, kojem se sudi za niz krivičnih dela uključujući i umešanost u šest ubistava i četiri pokušaja ubistva.

Svedok Nabil B. je bio umešan u jedno od ubistava, ali je sklopio dogovor sa tužilaštvom da sarađuje i svedoči u zamenu za blažu kaznu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.