Anketa: Koalicija za nezavinost Katalonije bi mogla da izgubi većinu

Koalicija stranaka koja se zalaže za nezavisnost španske oblasti Katalonije, mogla bi da izgubi apsolutnu većinu na regionalnim izborima zakazanim za 21. decembar, preneo je danas katalonski list Vangardija rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi sprovedenoj od 30. oktobra do 3. novembra, ta koalicija bi osvojila od 66 do 69 mesta u parlamentu sa ukupno 135 poslanika.  Za apsolutnu većinu je potrebno 68 mesta.

Koalicija koju čine Republikanska levica Katalonije (ERC) Evropska demokratska partijaKatalonije  (PDeCAT) i radikalna levica – Kandidatura narodnog jedinistva (CUP), u starom sazivu parlamenta je imala 72 mandata.

Anketa je pokazala da bi dosadašnja opozicija u Kataloniji, Socijalistička partija, konzervativci španskog premijera i liberali stranke Ciudadanos (Gradjani) mogli da osvoje oko 44 odsto glasova.

Katalonija je trenutno pod direktnom upravom centralnih vlasti Madrida nakon što je ta oblast proglasila nezavisnost od Španije. Premijer Mariano Rahoj je smenio katalonsko rukovodstvo i sazvao vanredne izbore.

U medjuvremenu se smenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon, koji je otišao u Brisel posle uvodjenja prinudne uprave, predao belgijskim vlastima. Za njim je raspisana evropska poternica španskog suda koji ga tereti za pobunu posle proglašenja nezavisnosti tog regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.