U trendu

Antirasisti nastavljaju akcije za rušenje spomenika Montaneli

RIM – U Italiji ne jenjava ni polemika ni pokušaji „popravljanja “
istorije vezani za spomenik italijanskom novinaru Indru Montaneli, koji je na udaru zbog toga što je reč o spomeniku podignutom u čast čoveka koji je kao deo fasisticke vojske u Eritreji koju je Italija bila okupirala pred Drugi Svetski rat, kupio dvanaestogodinju devojcicu i koristio je kao seksualnu robinju.
,

Predhodnih dana spomenik koje su nrksadašnje vlasti grada Milana podigle Montaneliu parku u ulici Palestrobio je obojen crvenom bojom, u znak protesta, a sada je ponovo je “preuređen”, javlja agencija Ansa.

Naime vizuelna umetnica i aktivistica Kristina Donati Mejer je preskocila dve zastitne mreze i metalnu ogradu i u krilo statute ostavila lutku devojcice, simbolično podsećajući na Montanelijev greh.

Umetnica koja je “popravila spomenik” nije se krila, naprotiv, kako prenose mediji ostavila je obaveštenje sa svojim potpisom “da je spomenik sada kompletiran sa lutkom dvanaestogodisnje devojcice u krilu starog coveka”.

Monatneli je u vise prilika potvrdio pricu i nikada se nije pokajao, naprotiv, govorio je da je to za vreme i Afriku “bila normalna stvar”.

Spomenik novnaru Indru Montaneli vec je predhodnih dana bio na meti onih koji , podstaknuti talasom antirasizma u celome svetu, smatraju da je nemoralno slaviti coveka koji je pocinio nedopustiva pedofilski akt, i jos se hvalio svojim gestom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar