U trendu

Antivakseri u Beču protestom ometali božićni šoping

BEČ – Iako je policija za danas zabranila proteste do 18 časova, kako bi se trgovcima omogućilo da neometano rade posle tri nedelje zaključavanja, protivnici epidemioloških mera pokušali su u Beču da ometaju božićni šoping i probijali su policijske barikade.

Policija je uhapsila više lica zbog pružanja otpora, a među policajcima, kako je saopšteno, ima više povređenih.

Antivakserski pokret „Ljudi, slobode, osnovna prava“ (MFG) organizovao je protest na trgu Švarcenbergplac, i mimo dogovora krenuli su u šetnju centrom grada, probivši policijske barikade.

Za današnji dan podneto je ukupno 38 prijava za održavanje demonstracija, od kojih je devet odbijeno.

Među najavljenima bio je i protest MFG koji je dobio odobrenje da se održi i pre 18 časova, ali bez mogućnosti šetnje kroz gradske ulice.

Više stotina učesnika, među kojima glavni antivakser Martin Ruter, okupilo se na trgu Švarcenbergplac.

Najpre je sve bilo mirno, ali je potom više učesnika krenulo da probija barikadu kako bi šetali gradom.

Povorka se podelila u više grupa, koje su krenule u više pravaca.

I na trgu Štefansplac ispred katedrale Štefansdom okupio se jedan broj demonstranata, koji su pokušavali da upadnu u crkvu, u kojoj se nalazi i punkt za vakcinaciju.

Jedna grupa demonstranata uspela je da uđe u Mariahiflerštrase ulicu u kojoj se nalaze brojne prodavnice, u nameri da ometaju božićni šoping, a upadali su i u tamošnje tržne centre.

Učesnici protesta nosili su, kao i ranije desničarske zastave, ali i zastave brojnih evropskih država, među njima je bila i srpska zastava, koja se može često videti na demonstracijama antivaksera i protivnika epidemioloških mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.