U trendu

Antonov: Odnosi SAD i Rusije na nivou iz „ledenog doba“, rizik od direktnog sukoba

VAŠINGTON – Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas da su odnosi Moskve i Vašingtona na nivou iz „ledenog doba“, ali da SAD ne žele potpuni prekid jer razumeju da bi to izazvalo drastične posledice.

„Greška je u američkim vladajućim krugovima koji su opsednuti da od nas naprave otpadnike, a nivo dijaloga je na nivou Ledenog doba. Kontakti sa predstavnicima administracije su sporadični… Nema naznaka da je Vašington spreman da traži diplomatsko rešenje kako bi normalizovao bilateralne odnose“, napomenio je Antonov.

On je ocenio da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu jasno stavila do znanja da SAD i Ukrajina traže rat, a ne mir.

Antonov je u intervjuu za TAS S naveo da je Zelenski prilikom gostovanja u SAD pokazao servilnost i spremnost da nastavi sukob ruskog i ukrajinskog naroda.

„Svi smo videli pozorišnu predstavu u kojoj je ukrajinski predsednik imao svoju ulogu. Došao je ovde da moli za novac i oružje i stalno govorio o posvećenosti demokratskim idealima i spremnosti da podredi interese svoje zemlje politici Vašingtona“, rekao je Antonov.

Ambasador je ocenio da postoji visok rizik od direktnog sukoba Rusije i SAD.

„Niko više ne krije pravi cilj Bele kuće u vezi sa Rusijom. Politički komentatori se slažu da se američki proksi rat protiv Rusije na teritoriji Ukrajine mora intezivirati. Podsećam, proksi ratov vode tuđe ruke. Upravo to rade Amerikanci na ukrajinskoj teritoriji“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.