U trendu

Antonov: Rusija za konstruktivan pristup po pitanju sankcija

MOSKVA – Rusija je spremna za konstruktivan pristup po pitanju poništavanja svih ograničenja sa SAD, a Zapad pogrešno veruje da je rešenje za ukrajinsku krizu na bojnom polju, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je tokom svoje posete Kaliforniji rekao novinarima da broj zaposlenih u ruskom konzulatu u SAD nastavlja da opada jer američka strana ne izdaje nove vize za njih, prenosi TAS S.

„Spremni smo da preduzmemo veoma konstruktivan pristup po pitanju dovođenja na nulu svih ograničenja. Moramo da počnemo da gledamo globalno. Naglašavam, svih ograničenja. To ne podrazumeva samo pitanje viza. Pogledajte samo broj sankcija koje su uvedene Rusiji, nemoguće ih je sve zapamtiti, postoje hiljade sankcija“, rekao je Antonov.

Ruski diplomata je naveo da štetu od sankcija prema Moskvi, kao i recipročnih mera koje je uvela Rusija imaju i SAD.

„Štaviše, oni uvode sankcije zbog kojih kasnije ispaštaju. Kasnije se pojave u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i kažu, ukinite ovo ograničenje. Mi ih pitamo, a šta je sa našim diplomatama u Vašingtonu? Oni odgovaraju, to će biti rešeno kasnije“, izjavio je Antonov.

Prema njegovim rečima Zapad nastavlja da vodi pogrešnu politiku sa uverenjem da se situacija u Ukrajini može rešiti na bojnom polju, dok se, kako je naveo ruski ambasador “ mora tražiti rešenje kroz pregovore“.

On je još napomenuo da SAD do sada nisu dostavile Rusiji nikakve konkretne predloge u vezi sa mogućim organizovanjem sastanka predsednika dve zemlje, na kojem bi se razgovaralo o Ukrajini, kao i o drugim ključnim pitanjima na globalnoj agendi.

Antonov je ocenio da se ne nazire moguće poboljšanje rusko-američkih odnosa, „barem u srednjoročnoj perspektivi“ u aktuelnim diplomatskim okolnostima, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar