U trendu

AP: Demokrate imaju većinu i u Senatu SAD u naredne dve godine

Kandidat Demokratske stranke Džon Osof pobedio je na izborima za Senat u saveznoj državi Džordžija, zahvaljujući čemu će ta partija imati kontrolu nad oba doma Kongresa SAD u naredne dve godine, objavila je agencija Asošiejted pres.

Osof je juče u drugom krugu izbora pobedio kandidata republikanaca Dejvida Perdjua i postao najmladji senator u aktuelnom sazivu.

AP je ranije danas proglasio pobednika duela za drugog senatora Džordžije, u kojem je demokrata Rafael Vornok osvojio više glasova od kandidatkinje republikanaca Keli Lefler i postao prvi crni senator te savezne države.

Demokrate, koje imaju većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa SAD, pobedom Osofa i Vornoka preuzeće kontrolu i nad gornjim domom, gde će odnos snaga biti 50 prema 50, ali u tom slučaju presudjuje glas predsedavajućeg Senatu, što je po funkciji potpredsednik SAD.

Zahvaljujući pobedi kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima, potpredsednica SAD biće senatorka demokrata Kamala Haris, koja će predsedavati Senatu od 20. januara.

Pobede kandidata demokrata u oba duela predstavljaju izvesno iznenadjenje pošto Džordžija u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Zahvaljujući pobedama u Džordžiji, Bajden će u prve dve godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promena. Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.

Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Bajden neće moći da sprovede sve što bude želeo kao predsednik, pošto je za promenu najvažnijih zakona potrebna tropetinska većina od 60 senatora, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.