U trendu

AP i dalje traži dokaze od Izraela o rušenju zgrade u Gazi

VAŠINGTON – Izraelska vojska je danas saopštila da su u srušenoj zgradi u Gazi, u kojoj su bile kancelarije američke novinske agencije Asošijeted Presa, takođe bili pripadnici palestinskog Hamasa, međutim, iz AP-a poručuju da još nisu videli dokaze koji bi potvrdili tu tvrdnju.

Izrael je 15. maja tokom sukoba sa palestinskim Hamasom raketirao zgradu od 12 spratova, u kojoj je kancelarije imala i katarska Al DŽazira.

Zgrada DŽala je evakuisana nakon što je vlasnik dobio upozorenje o vazdušnom napadu, ali AP naglašava da nije video dokaze o prisustvu Hamasa koje bi izazvalo pretnju (po Izrael) i pozvao je na međunarodnu istragu, preneo je Rojters.

Rukovodioci američke novinske agencije su se susreli sa amasadorom Izraela u Vašingtonu i Ujedinejnim nacijama Giladom Erdanom kako bi razgovarali o uništavanju zgrade.

„Izraelske vlasti tvrde da je zgrada u kojoj je bio naš novinarski štab uništen, jer je prisustvo Hamasa predstavljalo pretnju. Mi i dalje treba da dobijemo dokaze koji bi potvrdili ove tvrdnje“, navela je agencija AP i pozvala Izrael da objavi kompletne dokaze te da to učini javno.

Ambasador Erdan je ponovio tvrdnju vojske da je Hamas imao „obaveštajnu kancelariju“ u zgradu, dodajući da je osoblje „razvijalo elektronski sistem za ometanje izraelskog odbrambenog raketnog sistema ‘Ajron Doum'“.

On je dodao da je Izrael uradio sve što je mogao da se izbegne civilna šteta.

„AP je jedna od najvažnijih novinskih agencija na svetu i Izrael ne smatra da su novinari AP-a bili svesni da ih je zloupotrebila Hamasova tajna jedinica“, izjavio je Erdan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.