U trendu

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu

SARAJEVO – Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine, na zahtev Tužilaštva BiH ukinulo je oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu, koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Podseća se da je Sud BiH u ovom postupku prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine, preneo je portal Kliks.ba.

Nakon presude je advokat porodice Memić Ifet Feraget ukazao je na to da presuda nije zakonita, a državno tužilaštvo uložilo je žalbu koja je prihvaćena, što znači da će novi pretres biti ponovljen, ovog puta pred Apelacionim većem.

Feraget je potvrdio da je doneta ova odluka, a da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona.

Advokat napominje da je, pored ostalog, problem bio i u obrazloženju presude sudskog veća.

„Svaka presuda mora imati valjano obrazloženje, jer u protivnom govorimo o proizvoljnoj primeni prava“, rekao je Feraget.

On ističe da pravila postupka i postoje zbog toga da garantuju donošenje pravilne i zakonite presude, a kršenje tih pravila se sankcioniše ukidanjem presude.

„To je mala sadisfakcija, jer građani i svi mi zaslužujemo odgovorno pravosuđe, a ona odluka nije bila uredu“, poručuje advokat.

“U toku je ispitivanje osumnjičenih, nakon čega će postupajući tužitelji donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a 15. februara je preminuo.

Dok je Tužilaštvo „slučaj Memić“ okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, njgova porodica Memić tvrdi da je da on ubijen, a advokat Feraget godinama smatra da ceo slučaj ima veze sa organizovanim kriminalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar