U trendu

Arapski saveznici Izraela oštro osudili nasilje u Jerusalimu (FOTO)

Medjunarodna zajednica, uključujući arapske saveznike Izraela, osudila je danas tu zemlju zbog nasilja u Jerusalimu u petak uveče u kome je ranjeno više od 200 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca te zbog očekivanog iseljenja palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah u tom gradu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji su normalizovali odnose s Izraelom prošle godine i do sada su imali tople odnose sa tom zemljom izrazili su duboku zabrinutost i osudili izraelske vlasti zbog „upada u svetu džamiju Al Aksu“.

Abu Dabi je naveo da Izrael mora da štiti palestinsko pravo na veroispovest i da je ta zemlja odgovorna za „smirivanje“ situacije, te apelovao na nju da „okonča sve napade i poteze koji vode do nastavka napetosti“, preneli su izraelski mediji.

Bahrein koji je takodje uspostavio diplomatske onodse s Izraelom zahvaljujući posredovanju SAD „oštro je osudio jevrejsku državu zbog akcija na Brdu hrama gde se nalazi džamija Al Aksa, ocenivši da mora „zaustaviti provokacije protiv naroda Jerusalima i sprečavati svoje snage da napadaju vernike tokom svetog meseca ( Ramazana)“.

Neredi i sukobi su izbili na svetilištu koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) posle molitvi poslednjeg petka u mesecu posta.

Zemlje Zaliva su takodje osudile „plan Izraela da iseli gradjane Jerusalima iz njihovih domova“ , aludirajući na situaciju u kvartu Šeik Džarah gde se desetinama stanovnika time preti kako bi se tamo uselili jevrejski nacionalisti desničari, posle pravne bitke u Vrhovnom izraelskom sudu.

Brdo hrama u Starom gradu u Jerusalimu je već dugo poprište izraelsko-palestinskog nasilja.

To je najsvetije mesto u judaizmu, a tamo se osim Al Akse nalazi i džamija Kupola na steni.

Saudijska Arabija, koja nema zvanične odnose s Izraelom, ali se uveliko izveštava o njenim tajnim vezama sa jevrejskom državom, takodje je odbacila planove o iseljenju Palestinaca iz njihovih domova u Jerusalimu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova kraljevine.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da Izrael „mora zaustaviti sve mere koje narušavaju svetost džamije Al Aksa“ , dodavši da je potencijalno iseljavanje Palestinaca kršenje medjunarodnog prava i smanjuje šanse za rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Turska je „oštro osudila napade izraelskih bezbednosnih snaga na Palestince koji se mole u Al Aksi.

Izrael se najpre součio sa osudima medjunarodne zajednice zbog planiranog iseljenja Palestinaca i UN su upozorile da bi to mogao biti „ratni zločin“. Osudama su se pridružile SAD, a danas i Rusija i EU.

Najnovija napetost je podstakla bojazan od većeg sukoba i ekstremistički islamski Hamas u pojasu Gaze je na to upozorio.

Izraelske snage su u medjuvremenu u visokoj pripravnosti u očekivanju novog nasilja ne samo u istočnom Jerusalimu, već i na Zapadnoj obali i pojasu Gaze duž granice s Izraelom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao se sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima da razmotri situaciju i rekao da se deluje odgovorno kako bi se obezbedila primena zakona i red, a da se omogući sloboda veroispovesti.

U medjuvremenu su izraelski Arapi već danas popodne blokirali autoput koji vodi do Jerusalima pošto je policija zaustavila njihove autobuse, tvrdeći da neki putnici nameravju da izazovu nerede na svetom mestu.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert ocenio je da se sprema nova palestinska intifada, ustanak protiv okupacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.