U trendu

Araužo: Brazilci podržavaju Bolsonara u sporu za Parizom

RIO DE ŽANEIRO – Francuski predsednik Emanuel Makron je uvredio svog brazilskog kolegu Žaira Bolsonara, izjavio je danas šef brazilske diplomatije Ernesto Araužo, dodajući da veruje da Brazilci podržavaju svog predsednika u sporu s Parizom oko situacije u Amazoniji.

On je za Rojters rekao da svet ima iskrivljenu sliku o politici brazilskih vlasti kada je reč o zaštiti životne sredine.

Araužo je naglasio da se brazilska vlada bori protiv šumskih požara u Amazoniji kao nikada pre, kao i da je u stanju da štiti životnu sredinu i da istovremeno održava trenutno stanje u poljoprivredi.

Bolsonaro je juče izjavio da će Brazil prihvatiti ponudu međunarodne pomoći za borbu protiv požara u Amazoniji, ali samo ako Emanuel Makron povuče, kako je ocenio, uvredljive komentare.
Bolsonaro je rekao da ga je Makron nazvao lažovom i optužio francuskog predsednika da dovodi u pitanje suverenitet Brazila usred napetosti zbog požara koji su zahvatili Amazoniju.
On je istakao da Makron mora da povuče neke svoje komentare, i da „tada mogu razgovarati“, preneo je AP.
AP je javio da je Makron doveo u pitanje Bolsonarovu pouzdanost i posvećenost zaštiti biološke raznolikosti.
Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećala je Brazilu 20 miliona dolara pomoći u borbi protiv požara u Amazoniji i za zaštitu prašuma, uz dodatnih 12 miliona dolara iz Velike Britanije i 11 miliona dolara iz Kanade, kao i avione za gašenje požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.