U trendu

Argentina: 19 oficira osuđeno zbog zlocina protiv covecnosti

BUENOS AJRES – Argentinski sud osudio je na zatvorske kazne 19 bivših vojnih oficira zbog zločina protiv čovečnosti, počinjenih tokom brutalne vojne diktature u zemlji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Među osuđenima je i bivši general Santjago Riveros, i ranije osuđivan za kršenje ljudskih prava, kome je određena doživotna zatvorska kazna, jer je proglašen krivim za više od stotinu krivičnih dela, uključujući otmice, silovanja i ubistva, navodi se u današnjoj presudi, prenosi Rojters.

Kazne koje je izrekao federalni sud u glavnom gradu Argentine odnose se na otmice odraslih ljudi i dece, ubistva i mučenja.

Zločini su počinjeni tokom vojnog režima koji je vladao zemljom između 1976. i 1983. godine, a žrtava je bilo oko 350, navodi Rojters.

Grupe za ljudska prava tvrde da je u periodu diktature nestalo 30.000 ljudi, ali tačan broj nestalih još nije utvrđen.

Oficirima su izrečene kazne i za to što su od 1976. godine, naređivali vojnicima da kidnapuju radnike kompanije Mercedes Benc u predgrađu Buenos Ajresa, koje su njihovi rukovodioci optuživali da su članovi sindikata i da su hteli da organizuju štrajk zaposlenih.

Prema presudi, oteto je ukupno sedam radnika i oni su odvedeni u zloglasni vojni kompleks Kampo de Majo, tajni objekat koji je funkcionisao kao koncentracioni logor, prenosi Rojters.

Potvrđena je smrt jednog od njih, a šestorica se i danas vode kao nestali, iako se pretpostavlja da su svi nastradali.

Procenjuje se da je kroz Kampo de Majo, koji se nalazi nedaleko od Buenos Ajresa, prošlo skoro 6.000 pritvorenika, a mnogi od njih se vode kao nestali, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar