U trendu

Arhiepiskop Kliment: Odluke Sabora u Kijevu su neligitimne

KIJEV – Predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije arhiepiskop Kliment rekao je danas da će sve odluke tokom zasedanja takozvanog „ujediniteljskog Sabora“ Ukrajinske crkve biti neligitimne i da neće imati kanonsku vrednost.
On je preneo zaključke Svetog Sinoda koji je zasedao danas i raspravljao o pritiscima Vaseljenske patrijaršije na velikodostojnike Ukrajinske crkve da učestvuju na Saboru, prenosi TAS S.

Arhiepiskop je dodao da su juče odatle poslali pozivnicu u ime patrijarha Vartolomeja, međutim nju su episkopima saopštili vladini zvaničnici, što je izazvalo potpunu konfuziju.

Patrijarh Vartolomej nema kanonsku nadležnost da saziva Sabor u Ukrajini i da direktno poziva episkope na njega, a Sinod izražava veliku zabrinutost zbog flagrantnog mešanja države u crkvene poslove, zaključak je današnjeg zasedanja Sinoda.

Kao primer za ovo uplitanje i pritiske, arhiepiskop Kliment je naveo brojne pretrese crkvenih imanja, masovna ispitivanja sveštenika i druge mere.

„Nijedan velikodostojnik ili pripadnik sveštenstva ne može učestvovati na ovom takozvanom Saboru“, zaključio je on.

Ujediniteljski Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve sastaće se 15. decembra kako bi proglasio autokefalnost i izabrao patrijarha i Sveti Sinod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.