U trendu

Artiljerija Ukrajine nastoji da preusmeri dejstva snaga DNR

MARIUPOLJ – Ukrajinska artiljerija je intenzivirala bombardovanje Donjecka kako bi preusmerila artiljerijske jedinice DNR da dejstvuju po položajima ukrajinskih baterija i usporila napredovanje savezničkih snaga, izjavio je Eduard Basurin, zamenilk načelnika Narodne milicije DNR na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ovo (pojačana bombardovanja – TAS S) povezujemo sa odvraćanjem pažnje našim snagama i sredstvima, pre svega artiljeriji, od sprovođenja zadataka na glavnoj linija vatrenog angažovanja. Protivnik misli da će nas granatiranjem grada naterati da naše artiljerijske snage upotrebimo za protivbaterijske borbe kako bi se smanjio pritisak na onim delovima linije fronta na kojima napredujemo“, rekao je Basurin.

Ukrajinske snage su 4. avgusta granatirale centar Donjecka gde su se održavale komemoracija i sahrana Olge Kačuru, jedne od osnivača narodne milicije DNR, što je primoralo prisutne na skupu da se evakuišu u skloništa.

Ceremonija je kasnije ipak održana, a gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin nazvao je granatiranje „planiranim terorističkim napadom na civile“ u kojem je poginulo osmoro ljudi, uključujući jedno dete, a petoro je ranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar