U trendu

Asanž nema dovoljno vremena za sastanke sa advokatima

LONDON, 13. januara (Rojters) – Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž ne dobija vreme koje mu je potrebno da sa svojim pravnim timom razgovara o svojoj borbi protiv izručenja SAD, što uzrokuje odlaganje slučaja, izjavio je danas njegov advokat na britanskom sudu.

Ašanž (48) pojavio se na saslušanju u Prekršajnom sudu u londonskom Vestminsteru i samo potvrdio svoje ime i datum rođenja i pozdravio svoje pristalice na javnoj galeriji na početku i na kraju saslušanja, prenosi AP.

Njegov advokat Garet Pirs rekao je da su poteškoća u pronalaženju vremena za sastanke s Asanžom odgodile slučaj, rekavši sudu da je to iskakanje iz rasporeda „izuzetno zabrinjavajuće“.

Asanž se do izručenja SAD nalazi u britanskom zatvoru, gde izdržava kaznu zbog kršenja pravila kaucije.

On se od 2012. godine nalazio u ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje u Švedsku gde bi se suočio sa optužbama za silovanje, a koje su prošle godine odbačene, ali je u aprilu prošle godine uhapšen.

Asanž tvrdi da su optužbe iz SAD politički pokušaj da se ućutkaju novinari i da je švedska optužnica bila deo zavere za njegovo hapšenje.

Ašanž je počeo da puni novinske stupce početkom 2010. godine, kada je VikiLiks objavio tajni vojni video snimak na kojem je prikazan napad helikoptera „apač“ iz 2007. u Bagdadu u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dva novinara Rojtersa.

Očekuje se da će postupak izručivanja početi u februaru.

SAD žele da se on izruči po 18 optužbi, uključujući zaveru za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži. Mogao bi provesti decenije u zatvoru ako bude osuđen.

(Tanjug)